JenLab nudi novu proveru kvaliteta transplantacije rožnjače

Bolesti rožnjače su drugi najveći uzrok slepila širom svijeta. Kada konvencionalni tretman ne uspije, pacijentov vid se može vratiti samo kroz transplantaciju donirane humane rožnjače.

Transplantacija rožnjače je najčešća procedura transplantacije na svetu. Međutim, nema dovoljno donatora za zadovoljavanje potražnje, a vrijeme čekanja do devet mjeseci za doniranu rožnjaču. Dodavanjem problema, veliki broj doniranih uzoraka nije pogodan za transplantaciju zbog zdravstvenog kartona donatora ili zbog lošeg kvaliteta tkiva, kao što je niska gustina ćelija endotela. Obično, donirane rožnjače se drže dane ili čak nedeljama u posebnim kontejnerima pre transplantacije.

Transplantacija rožnjače je najčešća procedura transplantacije na svetu

Multifotonska tomografija
Trenutno se provere kvaliteta doniranih rožnjaka vrše ispitivanjem slepih lampi, pružajući informacije o anatomiji i morfologiji rožnjače. U JenLab- u smo razvili novu metodu sa boljom rezolucijom, pružajući dodatne informacije o ćelijskom metabolizmu, kao io strukturnoj organizaciji stromalnog kolagena. Metoda se zove multifotonska tomografija (MPT).

MPT na bazi infracrvene femtosekundne laserske tehnologije već je u kliničkoj upotrebi za pružanje neinvazivnih optičkih biopsija ljudske kože bez etikete. Sadašnje aplikacije uključuju rano otkrivanje raka kože crne kože, procenu kozmetike protiv starenja i merenje proženja kože u astronautima nakon dugotrajnog putovanja.

Sada, uz finansiranje iz EU programa Horizon 2020 (grant 726666, LASER-HISTO, faza 2-SME), JenLab je pionir u primeni MPT-a za poboljšanu proveru kvaliteta transplantacije rožnjaka, koristeći optičku metaboličku sliku, slikanje kolagena i lipid / Snimanje vode. Metaboličko stanje se može proceniti kroz vek trajanja fluorescencije autofluorescentnih koencima. Mreža fibrila kolagena može se snimati pomoću generacije druge harmonike (SHG), gde se infracrveni laserski zrak prelazi u slabu plavu svetlost. Hemijske informacije o raspodeli lipida i sadržaja vode mogu se dobiti brzom Raman (CARS) spektroskopijom. CARS takođe otvara put do proučavanja farmakokinetike kapljica za oči.

Čista pogled na rožninu
U MTP procesu JenLab-a, višestruki detektori omogućavaju istovremeno merenje autofluorescencije, trajanja fluorescencije, SHG i CARS-a sa jednostrukom fotonskom osjetljivošću. Tipičan optički deo koji se sastoji od 512 x 512 piksela traje samo šest sekundi. Intracelularne ćelije i mreža kolagena mogu se odmah videti na ekranu.

U prvoj kliničkoj studiji u Saarland Univerzitetskom medicinskom centru, pokazali smo da se MPT slike mogu koristiti za karakterizaciju morfologije slojeva rožnjače, ćelija intratissue, kolagene mreže i metabolizma ljudskih rožnjaka. Osim toga, može se otkriti bakterijska kontaminacija.

Zanimljivo je da je utvrđeno da se metabolizam različitih ćelija intratissue povećava s vremenom nakon donacije, dok se metabolizam značajnih endotelnih ćelija smanjuje. Prema tome, MPT se može koristiti za optimizaciju postupka pohranjivanja i procjenu pravog vremena za transplantaciju.

Vjerujemo da se u narednih nekoliko godina MPT može koristiti za provjeru kvaliteta doniranih rožnjaka za transplantaciju na visokom nivou kako bi se povećao broj pozitivnih hirurških ishoda. Osim toga, in vivo MPT će vrlo verovatno biti primenjen na ljudsko oko kako bi se dijagnostikovale bolesti kao što je dijabetes kroz direktan pogled u telo preko ljudskog prozirnog prozora: rožnjače.

Shanghai New Eyes Medical Inc osnovana je 2005. godine i objavljena je 2012. godine. Ovo je prva objavljena kompanija u oftalmološkoj medicinskoj oblasti.

Specijalizovani smo za digitalni sistem za snimanje video zapisa za oftalmološku opremu, kao što je mikroskop za glatku lampu, mikroskop za fundusne kamere, oftalmološki hirurški mikroskop, AB skeniranje, oftalmoskop i dr.

Za više informacija kliknite na: http://www.eyesmed.com/products